Perspektivet
Perspektivet
Folk betaler millioner for klip, der kan ses gratis. Velkommen til verdenen af 'NFT'er'
0:00
-19:21

Folk betaler millioner for klip, der kan ses gratis. Velkommen til verdenen af 'NFT'er'

Et kig ind på markedet for NFT'er. Hvad er de, hvad kan de, og hvorfor har de værdi?
Et billede, der indeholder tekst, mosaik

Automatisk genereret beskrivelse

Digitale samleobjekter kendt som "NFT'er" er eksploderet i popularitet for nylig. Måske ikke i din og min nyhedscirkel, men indenfor krypto-verdenen er hypen høj.

Dette især efter et videoklip oprettet af den digitale kunstner Beeple blev solgt for 6,6 millioner amerikanske dollars i sidste uge. Derfor er snakken nu på om der er tale om en boble. 

Her kan i se kunstværket af Beeple

Så hvad er NFT'er?

NFT'er eller non-fungible-tokens er en type af digitale aktiver. Ejerskabet af disse aktiver registreres i en blockchain svarende til de netværk, der understøtter bitcoin og andre kryptovalutaer. Dermed kan man garantere at der kun er et unikt værk, ligesom et normalt kunstværk, og man kan lave sikker handel med disse. 

Men i modsætning til de fleste virtuelle valutaer kunne du ikke veksle en NFT til en anden på samme måde som med dollars eller guld. Hver NFT er unik og fungerer som et samlerobjekt, der ikke kan duplikeres, hvilket gør dem sjældne.

Du kan tænke på dem som kryptoalternativet til sjældne Pokémon- eller fodboldkort.

Internettet gjord det muligt for alle at kunne se billeder, videoer og sange gratis online. Hvilket har gjort det indtil nu nærmest umuligt at have nem ejerskab over noget digitalt.

Så folk køber i dag NFT'er i troen på, at de vil være i stand til at bevise ejerskab af en virtuel vare. En virtuel vare som kan være et fodboldkort, et stykke digital kunst, en sang eller en bare en god tweet. 

Du sidder nok og tænker at du blot ville kunne downloade eller kopier videoen som er vist ovenfor, og ja det kan du. Den eneste forskel er om du er ejeren af det medie eller ej. 

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Det er her, det bliver lidt akavet. Du kan kopiere en digital fil så mange gange du vil, og dette gælder også NFT’er.

Det er vel blot det samme som at lave en kopi af et maleri eller fodboldkort, dog nok lidt nemmere. 

Men NFT'er er designet til at give dig noget, der ikke kan kopieres: nemlig ejerskabet af værket. Det er stadig kunstneren som kan bevare copyright og reproduktionsrettigheder, ligesom med fysisk kunst.

For at udtrykke det med hensyn til fysisk kunstsamling: enhver kan købe et Picasso-tryk. Men kun én person kan eje originalen.

Det at være Non-fungible betyder meget simple at du ikke kan bytte det 1 til 1. Fungible betyder blot at du kan bytte en bitcoin for en bitcoin eller en krone for en krone. Med non-fungible betyder det at du netop ikke kan dette, da du ikke kan bytte et bestemt stykke kunst for et andet bestemt stykke kunst. Det gør dem til samleobjekter. 

Hvordan fungerer NFT'er?

Overordnet set er de fleste NFT'er en del af Ethereum-blockchain. Ethereum er en kryptovaluta lige som bitcoin eller dogecoin, men dens blockchain understøtter også disse NFT'er, som gemmer ekstra information, der får dem til at arbejde anderledes end f.eks. En ETH-mønt. 

Ethereum har vi slet ikke gennemgået, men er den andenstørste valuta målt på markedsværdi i krypto-verdenen, og er blandt andet populær pga. at dens blockchain giver rum for DAPPS eller decentraliseret apps, og gøre brug af Smart-contracts som er det underliggende for at NFT’er kan lade sig gøre. 

Det er værd at bemærke, at andre blockchains eller kryptovalutaer kan implementere deres egne versioner af NFT'er. 

Hvorfor er de så populære?

Man mener at Corona-virussen har haft lidt at gøre med det, da det var i 2020 at der virkelig blev sat gang i tingene. Her så vi markedsværdien for NFT’er fire-doblede til 1,56 mia. DKK.

Folk er hjemsendte og bruger ikke deres penge ude. Størstedelen af tiden bruges foran en skærm online, hvilket kan have drevet et større behov for ’’optimere’’ ens digitale identitet nu når den fysiske identitet er gemt væk.

Mest af alt er det drevet at det kommer på et tidspunkt hvor Bitcoin, Ether og andre digitale mønter er steget massivt i værdi, hvilket har løftet markedet for NFT’er ud i mainstreamen. 

Influencere og kendte har også fået NFT’erne ud i mainstreamen, hvor sangeren Grimes, som blandt andet også er gift med Elon Musk, har solgt digital kunst for 6 mio. dollars med hendes musik indover. 

Lydt og se en af Grimes sange som er lavet på en NFT. 

A post shared by War Nymph (@warnymph)

I en tid hvor mange kunstnere ikke har muligheden til at performe eller fremvise deres arbejde, kan NFT’er måske være den midlertidige erstatning og en måde at trække noget indkomst hjem. Dog tænker jeg ikke at Grimes har brug for penge når hun er gift med verdens rigeste mand…

Et billede, der indeholder tekst, person

Automatisk genereret beskrivelse

Ydermere er der rock-bandet Kings of Leon, som med udgivelsen af deres nye album "When You See Yourself" vil blive leveret i tre forskellige typer non-fungible-tokens: den første en speciel albumpakke, den anden tilbyder live show-frynsegoder og den tredje indeholder eksklusiv audiovisuel kunst.

De er det første band til at gøre dette, og må siges at være en unik måde at interagere med sine fans. Kunstnernes digitale tilstedeværelse er blevet enorm vigtig i denne tid, og det kan forestilles at fremtiden kunne byde på mere som dette. 

Hvem er køberne så?

Der er en mix af købere. Nogle køber for at holde på dem som collectables i lang tid andre blot for spekulationen på at de kan flippe det til en højere pris på kort sigt. Det kan også sagtens være som ovenstående – Fans af musikartister, eller blot en digital kunstner som man ønsker at støtte.  

Der er i hvert fald mange forskellige årsager til at udgive sin kunst som NFT og mange årsager til at man vil købe det. 

Den seneste hype føles dog mere som at det kommet af spekulationen. Hvad jeg ikke nævnte tidligere omkring salget af den digitale kunstner Beeple video med Trump var at den i oktober blev solgt 67.000 USD, og blot i sidste uge blev det solgt til de 6,6 mio. dollars. Vi taler om en 10 sekunders animeret video, som kan ses gratis online. Det kan være svært for mange at begribe, at mange ser så enorm stor værdi i disse digitale kunstværker. 

Men altså fedt for ham som fik det solgt til nærmest 100 gange købsprisen. 

Hvordan ser fremtiden ud for NFT’er?

Det er svært at sige, hvor markedet for NFT’er bevæger sig hen på kortsigt. Meningerne er delte mellem dem der tale om at det er en boble, og det blot er et spørgsmål om tid før det er slut, og andre som mener der er stort potentiale i den underliggende teknologi og ser det som en udvidelse af kunsten i alle sine former. 

Som med meget andet nye teknologier ser vi ofte at det starter med spekulation, men på sigt opnår disse markedet fundamental værdi. De første NFT’er startede i 2017, hvor det var rent spekulation, men nu kunne det ligne at markedet begynder at modne. 

Andre ser markedet gå hen og blive fuldstændig irrelavant, hvor størstedelen af de eksisterende NFT’er kunne blive ligegyldige. Mange sammenligner det med boblen som kom i 2017, hvor der opstod den ene nye kryptovaluta efter den anden også kaldet ’’Initial Coin Offering’’ eller forkortet ICO. 

På langt sigt fik det mig til at blive lidt nysgerrig på, hvordan vi fremtiden forventeligt flytter mere og mere end i et digitalt univers. Virtuelt reality og augmentet reality er i hurtig fremgang, og med dette vil ens virtuelle og digitale identitet bliver endnu vigtigere for mange end den allerede er nu. 

Ok nu bliver jeg lidt Sci-fi skør, men hold fast. Vi er slet ikke her endnu, men måske om 10-20 år ude i fremtiden.

I en mere virtuel verden kan kunstnere skabe et 3D, hvis ikke 4D kunst som man virtuelt kunne interagere med. Du ville købe rettighederne til et stykke virtuel kunst som du så kunne bevæge dig ind i med virtuelle briller. Kunst er derfor ikke længere blot et 2D print på en væg, men et univers man bevæger sig ind i.

Her ser i kanalen Anna Dream Brush lave et VR-maleri.

Facebook som ejer af selskabet Oculus med de virtuelle briller ’’Oculus Rift’’, er i gang med at udvikle deres nye virtuelle verden ’’Facebook Horizon’’. I denne verden kan du interagere med venner, familie og kollegaer virtuelt, med din egen figur. Jeg forestiller mig at man har et virtuelt hjem, virtuelt kontor, og man med NFT’er ville kunne skabe et unikt digitalt udtryk i disse omgivelser.

Se evt. introduktionsvideoen fra Oculus: 

Ja det lyder nærmest som starten på noget fra filmen ’’Ready player one’’, hvor den virtuelle verden er bedre end den fysiske. 

Et billede, der indeholder udendørs, militærkøretøj

Automatisk genereret beskrivelse

’’Fysiske verden’’ i Ready Player One.

Tak fordi du har læst og lyttet med. Jeg håber du har lært noget og synes det var spændende.

I er mere end velkommen til at smide en kommentar eller skrive til mig. I er også meget velkomne til at dele det med venner og familie, eller bare en i tænker ville finde det interessant. Det betyder rigtig meget at i har lyst til at lytte med, derfor vil en hvilken som helst feedback være gladeligt modtaget!

God dag herfra!

__________________________________________________________________

Jeg kører ikke annoncer, men jeg anbefaler gerne nogle produkter, som jeg selv bruger. Blockfi har tre services. Du kan købe og sælge kryptovalutaer uden gebyr. Du kan tjene op til 8,6% i årlig rente på dine indestående cryptovalutaer. Ydermere kan du optage et lån med din cryptovaluta som sikkerhedsstillelse.

Benyt Blockfi og få 10 USD i velkomstbonus. 

Jeg anbefaler yderligere at man benytter Coinbase til køb og salg af kryptovalutaer. Coinbase er en af de største kryptobørser i verden og har skabt en let tilgængelig og sømløs måde at anskaffe sig kryptovalutaer. 

Benyt Coinbase of få 10 USD i velkomstbonus.

Du modtager PetesPerspektiv-brevet, fordi du aktivt har tilmeldt. Du er velkommen til at afmelde dig, hvis du ikke finder det værdifuldt.

Intet i denne e-mail er beregnet til at fungere som økonomisk rådgivning. Lav din egen research.

Discussion about this episode